30 października 2020, 14:48
BATON DOBRA KALORIA
K:122.5 / B:1.5 / T:2.1 / WP:19.2 / F:2.7 / WW:1.9
Baton Dobra Kaloria - 35 g (1 x Sztuka)
Na moim Blogu chcę wam pokzać diętę, którą ja i mój syn stosujemy przy insulinooporności. Są to proste dania i szybkie do wykonania.
K:122.5 / B:1.5 / T:2.1 / WP:19.2 / F:2.7 / WW:1.9
Baton Dobra Kaloria - 35 g (1 x Sztuka)
K:561.2 / B:39.2 / T:23.6 / WP:44.6 / F:8.4 / WW:4.5
Zjedz 1 z 4 porcji
Sól himalajska - 2 g (2 x Szczypta)
Mąka owsiana (pełnoziarnista) - 45 g (3 x Łyżka)
Masło klarowane - 30 g (2 x Łyżka)
Sezam, nasiona - 40 g (4 x Łyżka)
Ser, parmezan - 40 g (5 x Łyżka)
Pietruszka, liście - 12 g (2 x Łyżeczka)
Jaja kurze całe - 56 g (1 x Sztuka)
Dorsz, świeży - 500 g (5 x Porcja)
Cytryna - 50 g (0.6 x Sztuka)
Cebula - 100 g (1 x Sztuka)
Bułka pełnoziarnista - 80 g (1 x Sztuka)
dodatkowo:
rózne sałaty, pomidor, papryka
Czas przygotowania: 20 minut
1. Posiekaj drobno cebulę
2. Filety zmiel w maszynce, dopraw sokiem z cytryny i solą
3. Dodaj cebulę, jajko, ser, mąkę, i natkę. Wszystko dokładnie wymieszaj
4. Przygotuj panierkę, w miseczce wymieszaj bułkę tartą z seazmem
5. Uformuj w dłonich nieduże burgery i obtocz w panierce
6. Smaż na maśle ok. 5 min z każdej strony.
K:548.9 / B:36.4 / T:22.1 / WP:47.2 / F:6.1 / WW:4.7
Zjedz 1 z 2 porcji
Bazylia (suszona) - 2 g (0.5 x Łyżeczka)
Oregano (suszone) - 1.5 g (0.5 x Łyżeczka)
Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x Szczypta)
Sól himalajska - 1 g (1 x Szczypta)
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 200 g (2 x Porcja)
Ryż jaśminowy - 100 g (6.7 x Łyżka)
Olej rzepakowy - 10 g (1 x Łyżka)
Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)
Ser, mozzarella - 60 g (4 x Porcja)
Por - 280 g (2 x Sztuka)
dodatkowo:
Olej lniany tłoczony na zimno - 20 g (2 x Łyżka)
Czas przygotowania: 30 minut
1. Pierś z kurczaka delikatnie rozbij, dopraw. Włóż do naczynia żaroodpornego.
2. Pokrój pora, ser oraz pomidory w plastry.
3. Na kurczaku połóż por, ser i na wierzch pomidory.
4. Piecz pod przykryciem około 35 minut w temp. ok. 180 st. C.
5. Zjedz z ugotowanym ryżem. Skrop olejem.
K:540.3 / B:28.4 / T:24.2 / WP:46.0 / F:13.3 / WW:3.4
• Płatki owsiane (górskie) - 20 g (2 x Łyżka)
• Jogurt skyr - 150 g (1.5 x Porcja)
• Maliny mrożone - 100 g (1 x Porcja)
• Migdały w płatkach - 10 g (1 x Łyżka)
• Banan - 70 g (0.6 x Sztuka)
• Napój kokosowy bio bez cukru - 150 g (0.6 x Szklanka)
dodatkowo:
• Migdały - 20 g (1.3 x Łyżka)
Czas przygotowania: 10 minut
1. Zmiksuj całość.
2. Migdały osobno zjeść
K:500.8 / B:31.4 / T:25.6 / WP:32.6 / F:6.8 / WW:3.3
• Szynka z piersi kurczaka - 25 g (1.7 x Plasterek)
• Ser, mozzarella - 30 g (2 x Porcja)
• Jaja kurze całe - 112 g (2 x Sztuka)
• Masło ekstra - 10 g (2 x Łyżeczka)
• Chleb żytni razowy - 70 g (2.3 x Kromka)
• Szczypiorek - 10 g (2 x Łyżeczka)
dodatkowo :
• Ogórki, kiszone - 60 g (1 x Sztuka)
Czas przygotowania: 10 minut
1. Lekko rozgrzej masło, wbij jajka i wsyp posiekany szczypior, pokrojoną mozzarellę.
2. Zetnij jajka na patelni.
3. Zjedz jajecznicę z kanapką i szynką.