PIERŚ Z KURCZAKA ZAPIEKANA POD PORAMI Z...


30 października 2020, 12:38

PIERŚ Z KURCZAKA ZAPIEKANA POD PORAMI Z RYŻEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

K:548.9 / B:36.4 / T:22.1 / WP:47.2 / F:6.1 / WW:4.7

 

kurczak

 

Zjedz 1 z 2 porcji

Bazylia (suszona) - 2 g (0.5 x Łyżeczka)

Oregano (suszone) - 1.5 g (0.5 x Łyżeczka)

Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x Szczypta)

Sól himalajska - 1 g (1 x Szczypta)

Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 200 g (2 x Porcja)

Ryż jaśminowy - 100 g (6.7 x Łyżka)

Olej rzepakowy - 10 g (1 x Łyżka)

Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)

Ser, mozzarella - 60 g (4 x Porcja)

Por - 280 g (2 x Sztuka)

dodatkowo:

Olej lniany tłoczony na zimno - 20 g (2 x Łyżka)

 

Czas przygotowania: 30 minut

1. Pierś z kurczaka delikatnie rozbij, dopraw. Włóż do naczynia żaroodpornego.

2. Pokrój pora, ser oraz pomidory w plastry.

3. Na kurczaku połóż por, ser i na wierzch pomidory.

4. Piecz pod przykryciem około 35 minut w temp. ok. 180 st. C.

 

5. Zjedz z ugotowanym ryżem. Skrop olejem.

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz