PIERŚ Z KURCZAKA ZAPIEKANA POD PORAMI Z...
30 października 2020, 12:38
PIERŚ Z KURCZAKA ZAPIEKANA POD PORAMI Z RYŻEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
K:548.9 / B:36.4 / T:22.1 / WP:47.2 / F:6.1 / WW:4.7
Zjedz 1 z 2 porcji
Bazylia (suszona) - 2 g (0.5 x Łyżeczka)
Oregano (suszone) - 1.5 g (0.5 x Łyżeczka)
Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x Szczypta)
Sól himalajska - 1 g (1 x Szczypta)
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 200 g (2 x Porcja)
Ryż jaśminowy - 100 g (6.7 x Łyżka)
Olej rzepakowy - 10 g (1 x Łyżka)
Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)
Ser, mozzarella - 60 g (4 x Porcja)
Por - 280 g (2 x Sztuka)
dodatkowo:
Olej lniany tłoczony na zimno - 20 g (2 x Łyżka)
Czas przygotowania: 30 minut
1. Pierś z kurczaka delikatnie rozbij, dopraw. Włóż do naczynia żaroodpornego.
2. Pokrój pora, ser oraz pomidory w plastry.
3. Na kurczaku połóż por, ser i na wierzch pomidory.
4. Piecz pod przykryciem około 35 minut w temp. ok. 180 st. C.
5. Zjedz z ugotowanym ryżem. Skrop olejem.
Dodaj komentarz