Kategoria

Obiady


NUGGETSY Z PIEKARNIKA W OWSIANEJ PANIERCE...
31 października 2020, 15:13

NUGGETSY Z PIEKARNIKA W OWSIANEJ PANIERCE -PIECZONE ZIEMNIAKI -MIZERIA

K:495.7 / B:35.7 / T:21.0 / WP:37.5 / F:7.1 / WW:3.7

 

 

Filet z piersi kurczaka zagrodowy (bez skóry) - 120 g (1 x Porcja)

Sól himalajska - 5 g (5 x Szczypta)

Pieprz czarny mielony - 5 g (5 x Szczypta)

Ser, parmezan - 32 g (4 x Łyżka)

Płatki owsiane - 50 g (5 x Łyżka)

Oliwa z oliwek - 5 g (0.5 x Łyżka)

Jaja kurze całe - 168 g (3 x Sztuka)

 

PIECZONE ZIEMNIAKI

Rozmaryn - 5 g (1.2 x Łyżeczka)

Oliwa z oliwek - 10 g (1 x Łyżka)

Sól himalajska - 2 g (2 x Szczypta)

Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x Szczypta)

Ziemniaki - 150 g (2.1 x Sztuka)

 

MIZERIA

Ogórek - 80 g (1 x Sztuka)

Jogurt naturalny (1,5% tł.) bez laktozy - 20 g (1 x Łyżka)

 

Czas przygotowania: 20 minut

1. Ziemniaki pokrój na ćwiartki.

2. Ziemniaki polej oliwą, posyp rozmarynem i nieznacznie solą.

3. Piecz w piekarniku w 190 st.C

4. Kurczaka dopraw w miseczce solą i pieprzem

5. Przygotuj jajko z serem pieprzem i solą

6. Obtocz kawałki kurczaka w jajku, natępnie w płatkach owsianych z obu stron

7. Ułuż na blasze obok ziemniaków i piecz w piekarniku w 190 st.C około 30-40 min

8. Przygotój mizerię z ogórka.

SPAGHETTI BOLOGNESE Z MIĘSEM MIELONYM (PRZEPIS...
30 października 2020, 16:26

SPAGHETTI BOLOGNESE Z MIĘSEM MIELONYM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

K:611.9 / B:35.4 / T:30.2 / WP:45.8 / F:7.7 / WW:4.6

 

spagetti

 

Zjedz 1 z 2 porcji

Dynia, pestki, łuskane - 10 g (1 x Łyżka)

cebula - 50g (mała)

Makaron kukurydziany - 100 g (1.2 x Porcja)

Mięso wołowe (świeżo mielone z polędwicy) - 200 g (2 x Porcja)

Ser, parmezan - 16 g (2 x Łyżka)

Oliwa z oliwek - 10 g (1 x Łyżka)

Oregano (suszone) - 2 g (0.7 x Łyżeczka)

Pietruszka, liście - 6 g (1 x Łyżeczka)

Pomidory z puszki (krojone) - 200 g (2 x Porcja)

Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x Szczypta)

Sól himalajska - 2 g (2 x Szczypta)

Orzechy włoskie - 20 g (1.3 x Łyżka)

Brokuły - 100 g (0.2 x Sztuka)

dodatkowo:

Olej lniany tłoczony na zimno - 10 g (1 x Łyżka)

 

Czas przygotowania: 25 minut

1.Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulkę następnie dodaj mięso mielone. Wszystko razem chwilę smażyć, doprawić do smaku.

2.Dodaj pomidory i odrobnę wody. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.

3.Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu.

4.Brokuł ugotuj na parze.

5.Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać natka i parmezanem i nasionami, oraz brokułami

 

MAKARON Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM
30 października 2020, 15:08

MAKARON Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

K:587.7 / B:35.3 / T:29.1 / WP:43.3 / F:6.5 / WW:4.4

 

 

Łosoś, świeży - 120 g (1.2 x Porcja)

Szpinak - 100 g (4 x Garść)

Pietruszka, liście - 6 g (1 x Łyżeczka)

Makaron spaghetti - 50 g (1 x Porcja)

Olej rzepakowy - 5 g (0.5 x Łyżka)

Suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone) - 45 g (3 x Sztuka)

 

Czas przygotowania: 20 minut

1. Szpinak podsmaż na oleju z pokrojonym w paski suszonym pomidorem.

2. Dodaj pokrojonego w paski łososia.

3. Gdy łosoś będzie lekko podsmażony podaj ugotowany al dente makaron. Dopraw do smaku.

4. Danie posyp na talerzu posiekaną natką pietruszki.

PIERŚ Z KURCZAKA ZAPIEKANA POD PORAMI Z...
30 października 2020, 12:38

PIERŚ Z KURCZAKA ZAPIEKANA POD PORAMI Z RYŻEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

K:548.9 / B:36.4 / T:22.1 / WP:47.2 / F:6.1 / WW:4.7

 

kurczak

 

Zjedz 1 z 2 porcji

Bazylia (suszona) - 2 g (0.5 x Łyżeczka)

Oregano (suszone) - 1.5 g (0.5 x Łyżeczka)

Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x Szczypta)

Sól himalajska - 1 g (1 x Szczypta)

Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 200 g (2 x Porcja)

Ryż jaśminowy - 100 g (6.7 x Łyżka)

Olej rzepakowy - 10 g (1 x Łyżka)

Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)

Ser, mozzarella - 60 g (4 x Porcja)

Por - 280 g (2 x Sztuka)

dodatkowo:

Olej lniany tłoczony na zimno - 20 g (2 x Łyżka)

 

Czas przygotowania: 30 minut

1. Pierś z kurczaka delikatnie rozbij, dopraw. Włóż do naczynia żaroodpornego.

2. Pokrój pora, ser oraz pomidory w plastry.

3. Na kurczaku połóż por, ser i na wierzch pomidory.

4. Piecz pod przykryciem około 35 minut w temp. ok. 180 st. C.

 

5. Zjedz z ugotowanym ryżem. Skrop olejem.

 

DIETETYCZNY GULASZ Z KURCZAKA Z WARZYWAMI
29 października 2020, 15:40

DIETETYCZNY GULASZ Z KURCZAKA Z WARZYWAMI

K:512.9 / B:23.1 / T:22.8 / WP:47.8 / F:4.7 / WW:4.8

 

gulasz

 

• Oliwa z oliwek - 15 g (1.5 x Łyżka)

• Ryż basmati - 50 g (3.3 x Łyżka)

• Filet z piersi kurczaka zagrodowy (bez skóry) - 70 g (0.7 x Porcja)

• Pieczarka uprawna, świeża - 40 g (2 x Sztuka)

• Por - 30 g (0.2 x Sztuka)

• Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x Szczypta)

• Passata pomidorowa (przecier) - 100 g (1 x Porcja)

• Bulion warzywny (domowy) - 125 g (0.5 x Szklanka)

• Sól himalajska - 2 g (2 x Szczypta)

 dodatkowo:

• Olej lniany tłoczony na zimno - 5 g (0.5 x Łyżka)

 

Czas przygotowania: 25 minut

1. Kurczaka pokrój w kostkę włóż do miseczki i dodaj przyprawy. Wymieszaj i odstaw.

2. Pory pokrój w talarki. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.

3. Na rozgrzaną patelnie wysyp pieczarki i duś je przez kilka minut aż nie puszczą całej wody. Odstaw.

4. Dodaj mięso i podsmaż. Jak będzie gotowe, wlej odrobinę bulionu i duś ok. 5 minut.

5. Dodaj pokrojonego w talarki pora. Duś kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu.

6. Na koniec dodaj passatę. Podduś wszystko razem 3-4 minuty, dopraw sola i pieprzem.

7. Podaj z ugotowanym ryżem.