Najnowsze wpisy, strona 4


FIT RACUSZKI
29 października 2020, 16:06

FIT RACUSZKI

K:517.5 / B:20.3 / T:25.9 / WP:47.9 / F:6.9 / WW:4.6

 

racuszki

 

• Masło orzechowe - 25 g (1.7 x Łyżeczka)

• Jogurt Skyr waniliowy Pilos - 75 g (0.8 x Porcja)

• Jabłko - 110 g (0.7 x Sztuka)

• Kefir, 2% tłuszczu - 70 g (3.5 x Łyżka)

• Mąka gryczana - 40 g (2.7 x Łyżka)

• Masło klarowane - 10 g (0.7 x Łyżka)

• Cynamon - 2 g (0.4 x Łyżeczka)

• Proszek do pieczenia - 1 g (0.3 x Łyżeczka)

 

Czas przygotowania: 20 minut

1. Kefir, jajko, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon zmiksuj i odstaw na około 5 minut.

2. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce.

3. Na patelni rozgrzej masło i smaż placuszki z dwóch stron do zarumienienia.

4. Podawaj z cynamonem, masłem orzechowym i jogurtem.

DIETETYCZNY GULASZ Z KURCZAKA Z WARZYWAMI
29 października 2020, 15:40

DIETETYCZNY GULASZ Z KURCZAKA Z WARZYWAMI

K:512.9 / B:23.1 / T:22.8 / WP:47.8 / F:4.7 / WW:4.8

 

gulasz

 

• Oliwa z oliwek - 15 g (1.5 x Łyżka)

• Ryż basmati - 50 g (3.3 x Łyżka)

• Filet z piersi kurczaka zagrodowy (bez skóry) - 70 g (0.7 x Porcja)

• Pieczarka uprawna, świeża - 40 g (2 x Sztuka)

• Por - 30 g (0.2 x Sztuka)

• Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x Szczypta)

• Passata pomidorowa (przecier) - 100 g (1 x Porcja)

• Bulion warzywny (domowy) - 125 g (0.5 x Szklanka)

• Sól himalajska - 2 g (2 x Szczypta)

 dodatkowo:

• Olej lniany tłoczony na zimno - 5 g (0.5 x Łyżka)

 

Czas przygotowania: 25 minut

1. Kurczaka pokrój w kostkę włóż do miseczki i dodaj przyprawy. Wymieszaj i odstaw.

2. Pory pokrój w talarki. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.

3. Na rozgrzaną patelnie wysyp pieczarki i duś je przez kilka minut aż nie puszczą całej wody. Odstaw.

4. Dodaj mięso i podsmaż. Jak będzie gotowe, wlej odrobinę bulionu i duś ok. 5 minut.

5. Dodaj pokrojonego w talarki pora. Duś kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu.

6. Na koniec dodaj passatę. Podduś wszystko razem 3-4 minuty, dopraw sola i pieprzem.

7. Podaj z ugotowanym ryżem.