Najnowsze wpisy, strona 2


PIZZERINKI Z SEREM, SZYNKĄ I PIECZARKAMI...
30 października 2020, 17:08

PIZZERINKI Z SEREM, SZYNKĄ I PIECZARKAMI (PRZEPIS NA 3 PORCJE)

K:395.7 / B:32.0 / T:15.6 / WP:27.9 / F:4.2 / WW:2.8

 

pizza

 

Zjedz 1 z 3 porcji

Sól himalajska - 2 g (2 x Szczypta)

Erytrol / Erytrytol - 5 g (1 x Łyżeczka)

Woda - 140 ml (0.5 x Szklanka)

Proszek do pieczenia - 3 g (1 x Łyżeczka)

Szynka z piersi kurczaka - 150 g (10 x Plasterek)

Ser, mozzarella - 200 g (13.3 x Porcja)

Pieczarki - 5-6 szt

Oliwa z oliwek - 2 x łyżka

Mąka orkiszowa (typ 2000, pełnoziarnista) - 250 g 

Passata pomidorowa z bazylią - 3x łyżki

Drożdze instant - 1x łyżeczka

 

Czas przygotowania: 30 min

Wszystkie składniki umieszczamy w misie robota i wyrabiamy przy użyciu miksera, stosując mieszadła z hakami do wyrobu ciasta. Jeśli nie posiadamy tego typu mieszadeł, ciasto wyrabiamy klasycznie - ręcznie. Gdy składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie gładkie i błyszczące, formujemy kulę, przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy do momentu, aż podwoi swoją objętość. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienkie koła. Smarujemy sosem (np. z passaty pomidorowej z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu, słodkiej lub ostrej papryki, imbiru, cynamonu, szczypty cukru i ulubionych ziół), układamy ulubione dodatki mięsne i/lub warzywne oraz ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 - 200 stopni na ok. 15 min, aż ser się rozpuści, a brzegi ciasta zarumienią.

 

 

SPAGHETTI BOLOGNESE Z MIĘSEM MIELONYM (PRZEPIS...
30 października 2020, 16:26

SPAGHETTI BOLOGNESE Z MIĘSEM MIELONYM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

K:611.9 / B:35.4 / T:30.2 / WP:45.8 / F:7.7 / WW:4.6

 

spagetti

 

Zjedz 1 z 2 porcji

Dynia, pestki, łuskane - 10 g (1 x Łyżka)

cebula - 50g (mała)

Makaron kukurydziany - 100 g (1.2 x Porcja)

Mięso wołowe (świeżo mielone z polędwicy) - 200 g (2 x Porcja)

Ser, parmezan - 16 g (2 x Łyżka)

Oliwa z oliwek - 10 g (1 x Łyżka)

Oregano (suszone) - 2 g (0.7 x Łyżeczka)

Pietruszka, liście - 6 g (1 x Łyżeczka)

Pomidory z puszki (krojone) - 200 g (2 x Porcja)

Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x Szczypta)

Sól himalajska - 2 g (2 x Szczypta)

Orzechy włoskie - 20 g (1.3 x Łyżka)

Brokuły - 100 g (0.2 x Sztuka)

dodatkowo:

Olej lniany tłoczony na zimno - 10 g (1 x Łyżka)

 

Czas przygotowania: 25 minut

1.Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulkę następnie dodaj mięso mielone. Wszystko razem chwilę smażyć, doprawić do smaku.

2.Dodaj pomidory i odrobnę wody. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.

3.Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu.

4.Brokuł ugotuj na parze.

5.Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać natka i parmezanem i nasionami, oraz brokułami

 

OMLET CZEKOLADOWY Z SERKIEM BANANOWYM
30 października 2020, 16:19

OMLET CZEKOLADOWY Z SERKIEM BANANOWYM

K:519.6 / B:31.3 / T:26.9 / WP:34.2 / F:4.0 / WW:3.5

 

 

Jogurt skyr - 75 g (0.8 x Porcja)

Mąka owsiana (pełnoziarnista) - 30 g (2 x Łyżka)

Masło klarowane - 5 g (0.3 x Łyżka)

Kakao 16%, proszek - 5 g (0.5 x Łyżka)

Jaja kurze całe - 112 g (2 x Sztuka)

Banan - 50 g (0.4 x Sztuka)

dodatkowo:

Masło orzechowe - 15 g (1 x Łyżeczka)

 

Czas przygotowania: 15 minut

1. Białka ubij z erytrytolem .

2. Zmiksuj banana, jogurt, kakao, jaja i mąkę.

3. Połącz z białkiem.

4. Smaz na patelni na maśle klarowanym.

MAKARON Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM
30 października 2020, 15:08

MAKARON Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

K:587.7 / B:35.3 / T:29.1 / WP:43.3 / F:6.5 / WW:4.4

 

 

Łosoś, świeży - 120 g (1.2 x Porcja)

Szpinak - 100 g (4 x Garść)

Pietruszka, liście - 6 g (1 x Łyżeczka)

Makaron spaghetti - 50 g (1 x Porcja)

Olej rzepakowy - 5 g (0.5 x Łyżka)

Suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone) - 45 g (3 x Sztuka)

 

Czas przygotowania: 20 minut

1. Szpinak podsmaż na oleju z pokrojonym w paski suszonym pomidorem.

2. Dodaj pokrojonego w paski łososia.

3. Gdy łosoś będzie lekko podsmażony podaj ugotowany al dente makaron. Dopraw do smaku.

4. Danie posyp na talerzu posiekaną natką pietruszki.

MAKARON Z SERKIEM I MUSEM TRUSKAWKOWYM
30 października 2020, 14:52

MAKARON Z SERKIEM I MUSEM TRUSKAWKOWYM

K:507.3 / B:26.5 / T:20.6 / WP:49.0 / F:6.2 / WW:4.9

 

makaron 

 

Masło klarowane - 10 g (0.7 x Łyżka)

Serek wiejski (bez laktozy) - 150 g (0.8 x Opakowanie)

Migdały - 15 g (1 x Łyżka)

Jogurt naturalny (1,5% tł.) bez laktozy - 20 g (1 x Łyżka)

Erytrol / Erytrytol - 15 g (3 x Łyżeczka)

Truskawki, mrożone - 100 g (1 x Porcja)

Makaron kukurydziany - 50 g (0.6 x Porcja)

 

Czas przygotowania: 25 minut

1. Makaron ugotuj al. dente. Wymieszaj z masłem.

2. Serek wymieszaj z jogurtem, odrobiną erytrytolu.Dodaj do makaronu.

3. Z truskawek i erytrytolu (lub zamień na ksylitol) zrób mus i polej makaron.

4. Posyp migdałami.