30 października 2020, 17:08
PIZZERINKI Z SEREM, SZYNKĄ I PIECZARKAMI (PRZEPIS NA 3 PORCJE)
K:395.7 / B:32.0 / T:15.6 / WP:27.9 / F:4.2 / WW:2.8
Zjedz 1 z 3 porcji
Sól himalajska - 2 g (2 x Szczypta)
Erytrol / Erytrytol - 5 g (1 x Łyżeczka)
Woda - 140 ml (0.5 x Szklanka)
Proszek do pieczenia - 3 g (1 x Łyżeczka)
Szynka z piersi kurczaka - 150 g (10 x Plasterek)
Ser, mozzarella - 200 g (13.3 x Porcja)
Pieczarki - 5-6 szt
Oliwa z oliwek - 2 x łyżka
Mąka orkiszowa (typ 2000, pełnoziarnista) - 250 g
Passata pomidorowa z bazylią - 3x łyżki
Drożdze instant - 1x łyżeczka
Czas przygotowania: 30 min
Wszystkie składniki umieszczamy w misie robota i wyrabiamy przy użyciu miksera, stosując mieszadła z hakami do wyrobu ciasta. Jeśli nie posiadamy tego typu mieszadeł, ciasto wyrabiamy klasycznie - ręcznie. Gdy składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie gładkie i błyszczące, formujemy kulę, przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy do momentu, aż podwoi swoją objętość. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienkie koła. Smarujemy sosem (np. z passaty pomidorowej z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu, słodkiej lub ostrej papryki, imbiru, cynamonu, szczypty cukru i ulubionych ziół), układamy ulubione dodatki mięsne i/lub warzywne oraz ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 - 200 stopni na ok. 15 min, aż ser się rozpuści, a brzegi ciasta zarumienią.