Kategoria

Kolacje


ANGIELSKIE TRADYCYJNE BUŁECZKI SCONES -...
02 listopada 2020, 09:57

ANGIELSKIE TRADYCYJNE BUŁECZKI SCONES - PARÓWKI Z PIECZYWEM, WARZYWAMI

K:640.3 / B:34.2 / T:30.3 / WP:56.8 / F:6.0 / WW:5.6

 

BUŁECZKI PRZEPIS NA 6 PORCJI 

Sól himalajska - 2 g (2 x Szczypta)

Mąka owsiana (pełnoziarnista) - 450 g (30 x Łyżka)

Mleko bezlaktozowe 1,5% UHT - 250 g (1 x Szklanka)

Proszek do pieczenia - 6 g (2 x Łyżeczka)

Ksylitol - 28 g (4 x Łyżeczka)

Żółtko jaja kurzego - 20 g (1 x Sztuka)

Masło ekstra zimne - 40 g (8 x Łyżeczka)

 

PARÓWKI Z PIECZYWEM, WARZYWAMI

Sałata - 10 g (2 x Liść)

Parówki z indyka Pikok - 70 g (0.7 x Porcja)

Ser, mozzarella - 50 g (3.3 x Porcja)

Ogórek - 80 g (2 x Sztuka)

Sól himalajska - 1 g (1 x Szczypta)

Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)

 

Czas przygotowania: 25 minut

Rozgrzej piekarnik do 220st.C. Posiekaj masło i połacz je ręcznie z mąką w dużej misce, aż utworzą się drobne okruchy. Wymieszaj Ksylitol i proszek do pieczenia z soląi dodaj do mąki z masłem. Wlej mleko i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugniataj przez około minutę. Rozwałkuj na grubość 2 cm. Za pomocą okrągłej foremki lub krawędzi szklanki wytnij krążki. Umieść bułeczki na blasze wyłaożonej papierem do pieczenia i pędzelkiem posmarój każdą roztrzepanym żółtkiem. Piecz 12 min.

1. Parówki przetnij przez środek i wypełnij serem. Włóż do mikrofalówki na 1 min.

2. Pokrój warzywa i włóż do przekrojonej bułki i dodaj Parówki.

 

OMLET SZARLOTKA Z SOSEM BORÓKOWYM
31 października 2020, 19:18

OMLET SZARLOTKA Z SOSEM BORÓKOWYM

K:560.3 / B:39.5 / T:24.1 / WP:39.6 / F:7.7 / WW:3.4

 

 

Cynamon - 2 g (0.4 x Łyżeczka)

Sól himalajska - 1 g (1 x Szczypta)

Olej kokosowy (płynny) - 2 g (0.2 x Łyżka)

Jogurt skyr - 150 g (1.5 x Porcja)

Jabłko - 70 g (0.5 x Sztuka)

Jaja kurze całe - 112 g (2 x Sztuka)

Masło orzechowe - 20 g (1.3 x Łyżeczka)

Mąka ryżowa - 30 g (3 x Łyżka)

Erytrol / Erytrytol - 15 g (3 x Łyżeczka)

Borówki mrożone - 50 g (0.5 x Porcja)

 

Czas przygotowania: 15 minut

1. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry .

2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli, cukru na sztywną pianę.

3. Do białek dodajemy żółtka, mąkę i cynamon.

4. Całość mieszamy i przelewamy na rozgrzaną patelnię.

5. Na wierzchu omleta kładziemy plasterki jabłka, delikatnie je przyciskając, żeby wtopiły się w masę jajeczną, oprószamy wierzch cynamonem.

6. Gdy spód omleta będzie ładnie usmażony, obracamy go na drugą stronę.

7. Skyr mieszamy z erytrytolem, borówkami, polewamy omleta.

8. Dodajemy masło orzechowe.

OMLET SZARLOTKA Z SOSEM MALINOWYM
31 października 2020, 10:45

OMLET SZARLOTKA Z SOSEM MALINOWYM

K:560.3 / B:39.5 / T:24.1 / WP:39.6 / F:7.7 / WW:3.4

 

 

Cynamon - 2 g (0.4 x Łyżeczka)

Sól himalajska - 1 g (1 x Szczypta)

Olej kokosowy (płynny) - 2 g (0.2 x Łyżka)

Jogurt skyr - 150 g (1.5 x Porcja)

Jabłko - 70 g (0.5 x Sztuka)

Jaja kurze całe - 112 g (2 x Sztuka)

Masło orzechowe - 20 g (1.3 x Łyżeczka)

Mąka ryżowa - 30 g (3 x Łyżka)

Erytrol / Erytrytol - 15 g (3 x Łyżeczka)

Maliny mrożone - 50 g (0.5 x Porcja)

 

Czas przygotowania: 15 minut

1. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry .

2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli, cukru na sztywną pianę.

3. Do białek dodajemy żółtka, mąkę i cynamon.

4. Całość mieszamy i przelewamy na rozgrzaną patelnię.

5. Na wierzchu omleta kładziemy plasterki jabłka, delikatnie je przyciskając, żeby wtopiły się w masę jajeczną, oprószamy wierzch cynamonem.

6. Gdy spód omleta będzie ładnie usmażony, obracamy go na drugą stronę.

7. Skyr mieszamy z erytrytolem, malinami, polewamy omleta.

8. Dodajemy masło orzechowe.

PIZZERINKI Z SEREM, SZYNKĄ I PIECZARKAMI...
30 października 2020, 17:08

PIZZERINKI Z SEREM, SZYNKĄ I PIECZARKAMI (PRZEPIS NA 3 PORCJE)

K:395.7 / B:32.0 / T:15.6 / WP:27.9 / F:4.2 / WW:2.8

 

pizza

 

Zjedz 1 z 3 porcji

Sól himalajska - 2 g (2 x Szczypta)

Erytrol / Erytrytol - 5 g (1 x Łyżeczka)

Woda - 140 ml (0.5 x Szklanka)

Proszek do pieczenia - 3 g (1 x Łyżeczka)

Szynka z piersi kurczaka - 150 g (10 x Plasterek)

Ser, mozzarella - 200 g (13.3 x Porcja)

Pieczarki - 5-6 szt

Oliwa z oliwek - 2 x łyżka

Mąka orkiszowa (typ 2000, pełnoziarnista) - 250 g 

Passata pomidorowa z bazylią - 3x łyżki

Drożdze instant - 1x łyżeczka

 

Czas przygotowania: 30 min

Wszystkie składniki umieszczamy w misie robota i wyrabiamy przy użyciu miksera, stosując mieszadła z hakami do wyrobu ciasta. Jeśli nie posiadamy tego typu mieszadeł, ciasto wyrabiamy klasycznie - ręcznie. Gdy składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie gładkie i błyszczące, formujemy kulę, przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy do momentu, aż podwoi swoją objętość. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienkie koła. Smarujemy sosem (np. z passaty pomidorowej z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu, słodkiej lub ostrej papryki, imbiru, cynamonu, szczypty cukru i ulubionych ziół), układamy ulubione dodatki mięsne i/lub warzywne oraz ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 - 200 stopni na ok. 15 min, aż ser się rozpuści, a brzegi ciasta zarumienią.

 

 

MAKARON Z SERKIEM I MUSEM TRUSKAWKOWYM
30 października 2020, 14:52

MAKARON Z SERKIEM I MUSEM TRUSKAWKOWYM

K:507.3 / B:26.5 / T:20.6 / WP:49.0 / F:6.2 / WW:4.9

 

makaron 

 

Masło klarowane - 10 g (0.7 x Łyżka)

Serek wiejski (bez laktozy) - 150 g (0.8 x Opakowanie)

Migdały - 15 g (1 x Łyżka)

Jogurt naturalny (1,5% tł.) bez laktozy - 20 g (1 x Łyżka)

Erytrol / Erytrytol - 15 g (3 x Łyżeczka)

Truskawki, mrożone - 100 g (1 x Porcja)

Makaron kukurydziany - 50 g (0.6 x Porcja)

 

Czas przygotowania: 25 minut

1. Makaron ugotuj al. dente. Wymieszaj z masłem.

2. Serek wymieszaj z jogurtem, odrobiną erytrytolu.Dodaj do makaronu.

3. Z truskawek i erytrytolu (lub zamień na ksylitol) zrób mus i polej makaron.

4. Posyp migdałami.