02 listopada 2020, 09:57
ANGIELSKIE TRADYCYJNE BUŁECZKI SCONES - PARÓWKI Z PIECZYWEM, WARZYWAMI
K:640.3 / B:34.2 / T:30.3 / WP:56.8 / F:6.0 / WW:5.6
BUŁECZKI PRZEPIS NA 6 PORCJI
Sól himalajska - 2 g (2 x Szczypta)
Mąka owsiana (pełnoziarnista) - 450 g (30 x Łyżka)
Mleko bezlaktozowe 1,5% UHT - 250 g (1 x Szklanka)
Proszek do pieczenia - 6 g (2 x Łyżeczka)
Ksylitol - 28 g (4 x Łyżeczka)
Żółtko jaja kurzego - 20 g (1 x Sztuka)
Masło ekstra zimne - 40 g (8 x Łyżeczka)
PARÓWKI Z PIECZYWEM, WARZYWAMI
Sałata - 10 g (2 x Liść)
Parówki z indyka Pikok - 70 g (0.7 x Porcja)
Ser, mozzarella - 50 g (3.3 x Porcja)
Ogórek - 80 g (2 x Sztuka)
Sól himalajska - 1 g (1 x Szczypta)
Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
Czas przygotowania: 25 minut
Rozgrzej piekarnik do 220st.C. Posiekaj masło i połacz je ręcznie z mąką w dużej misce, aż utworzą się drobne okruchy. Wymieszaj Ksylitol i proszek do pieczenia z soląi dodaj do mąki z masłem. Wlej mleko i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugniataj przez około minutę. Rozwałkuj na grubość 2 cm. Za pomocą okrągłej foremki lub krawędzi szklanki wytnij krążki. Umieść bułeczki na blasze wyłaożonej papierem do pieczenia i pędzelkiem posmarój każdą roztrzepanym żółtkiem. Piecz 12 min.
1. Parówki przetnij przez środek i wypełnij serem. Włóż do mikrofalówki na 1 min.
2. Pokrój warzywa i włóż do przekrojonej bułki i dodaj Parówki.