Kategoria

Śniadania


JAJECZNICA Z WĘDLINĄ, CEBULKĄ I SZCZYPIORKIEM...
02 listopada 2020, 09:47

JAJECZNICA Z WĘDLINĄ, CEBULKĄ I SZCZYPIORKIEM

K:502.6 / B:29.0 / T:26.5 / WP:33.5 / F:8.2 / WW:3.4

 

 

Chleb żytni razowy - 70 g (2.3 x Kromka)

Masło ekstra - 10 g (2 x Łyżeczka)

Jaja kurze całe - 112 g (2 x Sztuka)

Cebula - 20 g (0.2 x Sztuka)

Szynka z piersi kurczaka - 40 g (2.7 x Plasterek)

Ogórki, kiszone - 60 g (1 x Sztuka)

Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)

Sól himalajska - 1 g (1 x Szczypta)

Szczypiorek - 15 g (3 x Łyżeczka)

dodatkowo:

Orzechy brazylijskie - 8 g (2 x Sztuka)

 

Czas przygotowania: 10 minut

1. Rozgrzej masło na patelni i dodaj cebulę pokrojoną w piórka.

2. Podduś do miękkości na małym ogniu.

3. Wbij jajka i wymieszaj. Smaż do pełnego ścięcia jajek. Posyp szczypiorkiem i pokrojona wędliną.

4. Dodaj warzywa w fomie ogórków kiszonych.

5. Podaj z pieczywem.

TWAROŻEK Z RZODKIEWKĄ I GRZANKI
31 października 2020, 11:23

TWAROŻEK Z RZODKIEWKĄ I GRZANKI

K:441.0 / B:25.8 / T:20.4 / WP:31.8 / F:9.1 / WW:3.2

 

 

Rzodkiewka - 30 g (2 x Sztuka)

Ogórek - 40 g (1 x Sztuka)

Chleb żytni razowy - 60 g (2 x Kromka)

Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)

Sól biała - 1 g (1 x Szczypta)

Serek wiejski (bez laktozy) - 150 g (0.8 x Opakowanie)

Oliwa z oliwek - 10 g (1 x Łyżka)

dodatkowo:

Migdały - 15 g (1 x Łyżka)

 

Czas przygotowania: 20 minut

1. Serek przełóż do miski.

2. Warzywa pokrój w drobną kosteczkę, wsyp do serka.

3. Chleb skrop oliwą - możesz zrobić grzanki, wyłóż na górę serek.

TOSTY Z MOZZARELLĄ, SZYNKĄ
31 października 2020, 10:01

TOSTY Z MOZZARELLĄ, SZYNKĄ

K:498.2 / B:34.9 / T:20.4 / WP:38.6 / F:7.9 / WW:3.9

 

 

Masło klarowane - 10 g (0.7 x Łyżka)

Ogórki, kiszone - 40 g (0.7 x Sztuka)

Szynka wieprzowa, gotowana - 40 g (2.7 x Plasterek)

Ser, mozzarella - 40 g (2.7 x Porcja)

Chleb żytni razowy - 80 g (2.7 x Kromka)

Szczypiorek - 5 g (1 x Łyżeczka)

dodatkowo:

Serek wiejski (bez laktozy) - 100 g (0.5 x Opakowanie)

 

Czas przygotowania: 15 minut

1. Pieczywo posmaruj masłem. Na chlebie ułóż szynkę, ogórek i ser .

2. Całość zapiecz w tosterze ( piekarnik 15 min).

3. Podawaj z serkiem wiejskim ze szczypiorkiem

OMLET CZEKOLADOWY Z SERKIEM BANANOWYM
30 października 2020, 16:19

OMLET CZEKOLADOWY Z SERKIEM BANANOWYM

K:519.6 / B:31.3 / T:26.9 / WP:34.2 / F:4.0 / WW:3.5

 

 

Jogurt skyr - 75 g (0.8 x Porcja)

Mąka owsiana (pełnoziarnista) - 30 g (2 x Łyżka)

Masło klarowane - 5 g (0.3 x Łyżka)

Kakao 16%, proszek - 5 g (0.5 x Łyżka)

Jaja kurze całe - 112 g (2 x Sztuka)

Banan - 50 g (0.4 x Sztuka)

dodatkowo:

Masło orzechowe - 15 g (1 x Łyżeczka)

 

Czas przygotowania: 15 minut

1. Białka ubij z erytrytolem .

2. Zmiksuj banana, jogurt, kakao, jaja i mąkę.

3. Połącz z białkiem.

4. Smaz na patelni na maśle klarowanym.

JAJECZNICA ZE SZCZYPIORKIEM I MOZZARELLĄ
30 października 2020, 08:34

JAJECZNICA ZE SZCZYPIORKIEM I MOZZARELLĄ

K:500.8 / B:31.4 / T:25.6 / WP:32.6 / F:6.8 / WW:3.3

  

jajecznica

 

• Szynka z piersi kurczaka - 25 g (1.7 x Plasterek)

• Ser, mozzarella - 30 g (2 x Porcja)

• Jaja kurze całe - 112 g (2 x Sztuka)

• Masło ekstra - 10 g (2 x Łyżeczka)

• Chleb żytni razowy - 70 g (2.3 x Kromka)

• Szczypiorek - 10 g (2 x Łyżeczka)

dodatkowo :

• Ogórki, kiszone - 60 g (1 x Sztuka)

 

Czas przygotowania: 10 minut

1. Lekko rozgrzej masło, wbij jajka i wsyp posiekany szczypior, pokrojoną mozzarellę.

2. Zetnij jajka na patelni.

3. Zjedz jajecznicę z kanapką i szynką.