OMLET SZARLOTKA Z SOSEM MALINOWYM
K:560.3 / B:39.5 / T:24.1 / WP:39.6 / F:7.7 / WW:3.4
Cynamon - 2 g (0.4 x Łyżeczka)
Sól himalajska - 1 g (1 x Szczypta)
Olej kokosowy (płynny) - 2 g (0.2 x Łyżka)
Jogurt skyr - 150 g (1.5 x Porcja)
Jabłko - 70 g (0.5 x Sztuka)
Jaja kurze całe - 112 g (2 x Sztuka)
Masło orzechowe - 20 g (1.3 x Łyżeczka)
Mąka ryżowa - 30 g (3 x Łyżka)
Erytrol / Erytrytol - 15 g (3 x Łyżeczka)
Maliny mrożone - 50 g (0.5 x Porcja)
Czas przygotowania: 15 minut
1. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry .
2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli, cukru na sztywną pianę.
3. Do białek dodajemy żółtka, mąkę i cynamon.
4. Całość mieszamy i przelewamy na rozgrzaną patelnię.
5. Na wierzchu omleta kładziemy plasterki jabłka, delikatnie je przyciskając, żeby wtopiły się w masę jajeczną, oprószamy wierzch cynamonem.
6. Gdy spód omleta będzie ładnie usmażony, obracamy go na drugą stronę.
7. Skyr mieszamy z erytrytolem, malinami, polewamy omleta.
8. Dodajemy masło orzechowe.