DIETETYCZNY GULASZ Z KURCZAKA Z WARZYWAMI


29 października 2020, 15:40

DIETETYCZNY GULASZ Z KURCZAKA Z WARZYWAMI

K:512.9 / B:23.1 / T:22.8 / WP:47.8 / F:4.7 / WW:4.8

 

gulasz

 

• Oliwa z oliwek - 15 g (1.5 x Łyżka)

• Ryż basmati - 50 g (3.3 x Łyżka)

• Filet z piersi kurczaka zagrodowy (bez skóry) - 70 g (0.7 x Porcja)

• Pieczarka uprawna, świeża - 40 g (2 x Sztuka)

• Por - 30 g (0.2 x Sztuka)

• Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x Szczypta)

• Passata pomidorowa (przecier) - 100 g (1 x Porcja)

• Bulion warzywny (domowy) - 125 g (0.5 x Szklanka)

• Sól himalajska - 2 g (2 x Szczypta)

 dodatkowo:

• Olej lniany tłoczony na zimno - 5 g (0.5 x Łyżka)

 

Czas przygotowania: 25 minut

1. Kurczaka pokrój w kostkę włóż do miseczki i dodaj przyprawy. Wymieszaj i odstaw.

2. Pory pokrój w talarki. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.

3. Na rozgrzaną patelnie wysyp pieczarki i duś je przez kilka minut aż nie puszczą całej wody. Odstaw.

4. Dodaj mięso i podsmaż. Jak będzie gotowe, wlej odrobinę bulionu i duś ok. 5 minut.

5. Dodaj pokrojonego w talarki pora. Duś kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu.

6. Na koniec dodaj passatę. Podduś wszystko razem 3-4 minuty, dopraw sola i pieprzem.

7. Podaj z ugotowanym ryżem.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz