DIETETYCZNY GULASZ Z KURCZAKA Z WARZYWAMI
29 października 2020, 15:40
DIETETYCZNY GULASZ Z KURCZAKA Z WARZYWAMI
K:512.9 / B:23.1 / T:22.8 / WP:47.8 / F:4.7 / WW:4.8
• Oliwa z oliwek - 15 g (1.5 x Łyżka)
• Ryż basmati - 50 g (3.3 x Łyżka)
• Filet z piersi kurczaka zagrodowy (bez skóry) - 70 g (0.7 x Porcja)
• Pieczarka uprawna, świeża - 40 g (2 x Sztuka)
• Por - 30 g (0.2 x Sztuka)
• Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x Szczypta)
• Passata pomidorowa (przecier) - 100 g (1 x Porcja)
• Bulion warzywny (domowy) - 125 g (0.5 x Szklanka)
• Sól himalajska - 2 g (2 x Szczypta)
dodatkowo:
• Olej lniany tłoczony na zimno - 5 g (0.5 x Łyżka)
Czas przygotowania: 25 minut
1. Kurczaka pokrój w kostkę włóż do miseczki i dodaj przyprawy. Wymieszaj i odstaw.
2. Pory pokrój w talarki. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
3. Na rozgrzaną patelnie wysyp pieczarki i duś je przez kilka minut aż nie puszczą całej wody. Odstaw.
4. Dodaj mięso i podsmaż. Jak będzie gotowe, wlej odrobinę bulionu i duś ok. 5 minut.
5. Dodaj pokrojonego w talarki pora. Duś kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu.
6. Na koniec dodaj passatę. Podduś wszystko razem 3-4 minuty, dopraw sola i pieprzem.
7. Podaj z ugotowanym ryżem.
Dodaj komentarz