OMLET SZARLOTKA Z SOSEM BORÓKOWYM


31 października 2020, 19:18

OMLET SZARLOTKA Z SOSEM BORÓKOWYM

K:560.3 / B:39.5 / T:24.1 / WP:39.6 / F:7.7 / WW:3.4

 

 

Cynamon - 2 g (0.4 x Łyżeczka)

Sól himalajska - 1 g (1 x Szczypta)

Olej kokosowy (płynny) - 2 g (0.2 x Łyżka)

Jogurt skyr - 150 g (1.5 x Porcja)

Jabłko - 70 g (0.5 x Sztuka)

Jaja kurze całe - 112 g (2 x Sztuka)

Masło orzechowe - 20 g (1.3 x Łyżeczka)

Mąka ryżowa - 30 g (3 x Łyżka)

Erytrol / Erytrytol - 15 g (3 x Łyżeczka)

Borówki mrożone - 50 g (0.5 x Porcja)

 

Czas przygotowania: 15 minut

1. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry .

2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli, cukru na sztywną pianę.

3. Do białek dodajemy żółtka, mąkę i cynamon.

4. Całość mieszamy i przelewamy na rozgrzaną patelnię.

5. Na wierzchu omleta kładziemy plasterki jabłka, delikatnie je przyciskając, żeby wtopiły się w masę jajeczną, oprószamy wierzch cynamonem.

6. Gdy spód omleta będzie ładnie usmażony, obracamy go na drugą stronę.

7. Skyr mieszamy z erytrytolem, borówkami, polewamy omleta.

8. Dodajemy masło orzechowe.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz