30 października 2020, 13:02
FISHBURGER (PRZEPIS NA 4 PORCJE)
K:561.2 / B:39.2 / T:23.6 / WP:44.6 / F:8.4 / WW:4.5
Zjedz 1 z 4 porcji
Sól himalajska - 2 g (2 x Szczypta)
Mąka owsiana (pełnoziarnista) - 45 g (3 x Łyżka)
Masło klarowane - 30 g (2 x Łyżka)
Sezam, nasiona - 40 g (4 x Łyżka)
Ser, parmezan - 40 g (5 x Łyżka)
Pietruszka, liście - 12 g (2 x Łyżeczka)
Jaja kurze całe - 56 g (1 x Sztuka)
Dorsz, świeży - 500 g (5 x Porcja)
Cytryna - 50 g (0.6 x Sztuka)
Cebula - 100 g (1 x Sztuka)
Bułka pełnoziarnista - 80 g (1 x Sztuka)
dodatkowo:
rózne sałaty, pomidor, papryka
Czas przygotowania: 20 minut
1. Posiekaj drobno cebulę
2. Filety zmiel w maszynce, dopraw sokiem z cytryny i solą
3. Dodaj cebulę, jajko, ser, mąkę, i natkę. Wszystko dokładnie wymieszaj
4. Przygotuj panierkę, w miseczce wymieszaj bułkę tartą z seazmem
5. Uformuj w dłonich nieduże burgery i obtocz w panierce
6. Smaż na maśle ok. 5 min z każdej strony.