Kategoria

Kolacje, strona 1


FISHBURGER (PRZEPIS NA 4 PORCJE)
30 października 2020, 13:02

FISHBURGER (PRZEPIS NA 4 PORCJE)

K:561.2 / B:39.2 / T:23.6 / WP:44.6 / F:8.4 / WW:4.5

 

fishburger

 

Zjedz 1 z 4 porcji

Sól himalajska - 2 g (2 x Szczypta)

Mąka owsiana (pełnoziarnista) - 45 g (3 x Łyżka)

Masło klarowane - 30 g (2 x Łyżka)

Sezam, nasiona - 40 g (4 x Łyżka)

Ser, parmezan - 40 g (5 x Łyżka)

Pietruszka, liście - 12 g (2 x Łyżeczka)

Jaja kurze całe - 56 g (1 x Sztuka)

Dorsz, świeży - 500 g (5 x Porcja)

Cytryna - 50 g (0.6 x Sztuka)

Cebula - 100 g (1 x Sztuka)

Bułka pełnoziarnista - 80 g (1 x Sztuka)

dodatkowo:

rózne sałaty, pomidor, papryka

 

Czas przygotowania: 20 minut

1. Posiekaj drobno cebulę

2. Filety zmiel w maszynce, dopraw sokiem z cytryny i solą

3. Dodaj cebulę, jajko, ser, mąkę, i natkę. Wszystko dokładnie wymieszaj

4. Przygotuj panierkę, w miseczce wymieszaj bułkę tartą z seazmem 

5. Uformuj w dłonich nieduże burgery i obtocz w panierce

6. Smaż na maśle ok. 5 min z każdej strony.